Ketdőoldal  -  Dolánszky György  -  informatikai biztonság, vírusvédelem, vitorlázórepülés, repülés, fotózás, vakulágyító, LED lámpa, LED-es lámpa, fejlámpa, segédprogramok, letöltés,  gliding, soaring, photograpy, home made bouncer, soft screen, LUXEON LED lamp, tools, downloads
Kezdőoldal
Via Ferrata
LED lámpák (1-6 Watt)
Biztonságos informatika
Vitorlázó-repülés
Természet
Fotózás, videózás
Tippek, trükkök
Segédprogramok
Játékok
Humor
Web-ajánló
Várható időjárás
English version
 

Tippek, trükkök - nem csak számítástechnikai ötletek

Utazás előtti ellenőrzőlista - avagy mit ne felejtsünk otthon

Az évek folyamán sokszor előfordult, főleg ha kapkodva kellett pakoljak, hogy otthonfelejtettem valamit. Ezzel a listával szeretnék segíteni, hogy mással ez ne vagy csak ritkábban forduljon elő. HTML vagy Word formátumbanSzámítástechnikai tippek, trükkök

Ezen oldal elkészítésével szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a számítógépén futó programokat könnyebben, gyorsabban tudjad használni.
A Microsoft Windows viselkedését a regisztrációs adatbázis határozza meg. Pár praktikus módosítással windowsunkat kényelmesebbé tudjuk tenni.

Tartalom:
Hogyan tehetjük biztonságossá gépünket? 
Windows XP trükkök - avagy hogyan gyorsítsuk fel az XP-t 
Windows 95-2000 közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Internet Explorer 


Hogyan tehetjük biztonságossá gépünket? Microsoft Windows karbantartása

Itt (az Biztonságos informatika) alatt található.

Windows XP trükkök - avagy hogyan gyorsítsuk fel az XP-t

Felesleges fájlok (temp) törlése:
Nem is gondolnánk, hogy akár több ezer felesleges fájl keletkezett a gépünkön, mely nem csak lassítja a gépünk működését, de több száz megabájtnyi helyet is elfoglalhat.
A következő könyvtárakban levő fájlokat nyugodtan törölhetjük (előtte minden programból lépjünk ki):
   C:\Documents and Settings\USERNAME\Local Settings\Temp (Megj: A "USERNAME"-et a felhasználó tényleges fioknevére kell cserélni.)
   C:\WINDOWS\Temp
   C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download
   C:\Windows\Prefetch
A temp fájlokat havonta érdemes törölni. A törléseket egy kattintással elvégezhetjük az itt található batch programmal:
MS Windows XP esetén: TEMP_fajlok_torlese_WinXP.bat és
MS VISTA esetén: TEMP_fajlok_torlese_Vista.bat
Megjegyzések: Admin jog szükséges. Ha hibaüzenetet látunk, hogy fájlt vagy könytártárt nem sikerült törölni, ne törödjünk vele. Csak azt jelenti, hogy az adott fájlt éppen használja valamelyik program. Havonta érdemes futtatni.
Lomtárat is érdemes kiüríteni (C:\RECYCLER), illetve a méretét csökkenteni:
Jobb-klikk a Lomtár-ra, Tulajdonságok, és csuszkával állítsuk pl. 5%-ra.

A Windows frissítésekor keletkezett tartalék fájlokat is törölhetjük:
C:\WINDOWS alatt az összes $-al kezdődő könyvtárt és tartalmukat törölhetjük. (Ezek rendszermappák, azaz az intézőben az Eszközök / Mappa beállításai alatt, a Nézet fülön a "A rendszermappák tartalmának megjelenítése" be kell, hogy pipálva legyen.

IE cache
Az Internet böngésző által tárolt (cache) fájlok össz. méretét is érdemes korlátozni:
Internet Explorer Eszközök menüpontja alatt, az Internet beállításoknál az Általános fülön (középen) a [Beállítások] gombra klikk és a Használható lemezterületek méretét állítsuk 100MB-ra, OK. Ezután a [Fájlok törlése] gombra klikk, OK (a törlés több percig is tarthat), OK.

Ezután
Töredezettség mentesítés
Az össze vissza levő fájlok kezelése lassítja a gépünket, ezért félévente érdemes töredezettség mentesíteni.
Windows Intézőben jobb klikk a meghajtóra (pl. C:\-re), Tulajdonságok, az Eszközök fülön válasszuk a [Töredezettség mentesítés]-t. Ez akár több óráig is eltarthat.

Ikon cache kiürítése (évente érdemes)
Idővel az ikonok tárolására szolgáló fájlt olyan nagy lesz, hogy már akadozva jelenhetnek meg az asztal és a Start menü ikonjai.
Az C:\Documents and Settings\USERNAME\Local Settings\Application Data\IconCache.db fájl törlése segít ezen. Törlés után, az XP automatikus újra elkészíti a fájlt.

Felesleges szolgáltatások kikapcsolása:
Indexelő szolgáltatás kikapcsolása (egyszer szükséges)
Start / Futtatás, írjuk be: services.msc OK.
Keressük meg az "Indexelő szolgáltatás"-t, duplaklikk és az Indítás típusát állítsuk "Kézi"-re.
Nézzük végig, hogy mely szolgáltatásra nincs szükségünk és azokat állítsuk "Kézi" indításra. Ha valamelyik szolgáltatás funkcióját nem ismerjük, inkább hagyjuk úgy, ahogy van.

Hibajelentés kikapcsolása:
Programhiba esetén egy jelentést küldhetünk a Microsoftnak, ha ezt nem szeretnénk, akkor kikapcsolhatjuk:
Sajátgép-re jobbklikk, Tulajdonságok, Speciális fülön, klikk a Hibajelentés-re és jelöljük be a Hibajelentés tiltását. Továbbá érdemes a C:\WINDOWS\pchealth\ERRORREP könyvtárból a HDMP és MDMP fájlokat törölni (memóriaképeket).

Tipp: Leveleink, dokumentumaink gyors megtalálásához használjunk Desktop Search programot, pl. Copernic Desktop Search, Google Desktop Search. Működésük hasonló az Internetes keresőkhöz, de ez a helyi merevlemezeken és hálózati meghajtókon tudnak keresni. Több mint 20 kereső összehasonlítása itt található.
Több teszt és a saját tapasztalatom alapján, a legjobb ingyenes keresőnek a Copernic Desktop Search bizonyult, amely szinte mindegyik keresőszóra több eredményt dobott elő vetélytársainál. A Copernic alapos indexeléssel kezdi munkáját, és ezután szinte mindent megtalál, függetlenül attól, hogy a fájl nevében, vagy annak tartalmában, vagy egy e-mailben vagy annak mellékletében van a keresett szó. A Copernic ráadásul nemcsak keres, hanem meg is jeleníti a dokumentumokat, képeket és pdf fájlokat. (Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003, otthoni használatra ingyenes)
Olvassel_CopernicDesktopSearch.txt forrás: www.copernic.com

Intéző beállítása: (egyszer szükséges)
Indítsuk el a Windows Intézőt és állítsuk be olyannak amilyet szeretnénk, rendezzük az oszlopok szélességét, stb. Javasolt beállítások:
A Nézet menünél kapcsoljuk be az "Állapotsor"-t.
Az Eszközök / Mappa beállításainál, a Feladatok-nál válasszuk "Klasszikus..."-t,
a Nézet fülön minden pipát vegyünk ki, majd alulról kezdve pipáljuk be a következőket:
   Titkosított és tömörített NTFS...
   Teljes elérési út megjelenítése a címsávban
   Ne gyorsító tárazza a miniatűröket
Nyomjuk meg az [Alkalmaz] gombot, majd ball-felül a [Minden mappára érvényes]-t, OK.

Menük gyorsítása: (egyszer szükséges)
A Start menü megjelenítése késleltetve van, ezen érdemes egy kicsit gyorsítani:
Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK
Keressünk rá a "MenuShowDelay"-re, (HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop alatt található) duplaklikk és pl. 200-t írjunk be (az alap érték: 400), OK.
A gép újraindítása után érvényesül a beállítás.

Klasszikus menü
Menüt szintén gyorsíthatjuk, érdemes a Windows klasszikus menüjét használni.
Kattintsunk a Start gombra jobb egérgombbal, Tulajdonságok. Itt válaszuk a "Klasszikus start menü"-t, majd a [Testreszabás]-ra klikk és a "Testreszabott menük használata" elöl vegyük el a pipát.

Mappák, fájlok elérésének gyorsítása: (egyszer szükséges)
A Windows nyilvántartja, hogy melyik fájlhoz mikor fértünk hozzá (legutoljára), általában erre nincs szükség, azaz ezt is kikapcsolhatjuk.
Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK
Menjünk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem-ra és a jobb ablak üres részére jobb-klikk, Új Duplaszó, neve legyen: "NtfsDisableLastAccessUpdate", dupla-klikk és az értéke 1 legyen.

Intéző gyorsítása - az AVI fájlok adatainak felesleges beolvasásának kikapcsolásával: (egyszer szükséges)
Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK
A HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\PropertyHandler-nél a jobb oldalon az alapértelmezett {87D62...} értéket töröljük.

Utoljára használt dokumentumok
Ha nincs szükségünk arra, hogy a Windows nyilvántartsa az utoljára használt dokumentumok listáját, akkor kapcsoljuk ki.:
Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK
Menjünk a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer-ra és a jobb ablak üres részére jobb-klikk, Új Duplaszó, neve legyen: "NoRecentDocsHistory", dupla-klikk és az értéke 1 legyen.

Kikapcsolás gyorsítása:
Pár érték megváltoztatásával jelentősen gyorsulhat az XP leállítása.
Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK
   HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop-nál a "WaitToKillAppTimeout" értékét (20000) állítsuk 5000-re.
   HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop-nál a "HungAppTimeout" értékét (5000) állítsuk 2000-re.
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control-nál a "WaitToKillServiceTimeout" értékét (20000) állítsuk 5000-re.
   HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop-nál a "WaitToKillAppTimeout" értékét (190000) állítsuk 10000-re.

Indítás gyorsítása:
Fix IP cím
Az IP kérése a DHCP szervertől (pl. az ADSL routertől) is időt vesz igénybe, ezt az időt statikus IP cím megadásával nyerhetjük meg. (Ha számítógépünk router nélkül kapcsolódik az internethez, akkor ezt ne állítsuk be!)
Start / Futtatás, írjuk be: cmd OK, a megjelenő ablakban írjuk be: "ipconfig /all" (enter) a megjelenő adatokat írjuk fel (IP cím, mask, DNS, WINS).
Start / Beállítások / Hálózati kapcsolatok, Jobb-klikk a Helyi hálózati kártyára, Tulajdonságok, az Elemeknél válaszuk ki a "TCP/IP protokoll"-t (legalul szokott lenni), Tulajdonságok és adjuk meg a fent lejegyzett értékeket.
Ha gyakran kell IP címet változtatni (melyet nem DHCP szerver ad automatikusan), akkor a következő batch program nagyon hasznos lesz: IP_set.zip (a fájl minden szükséges információt tartalmaz)

A "Rendszer visszaállítás" szolgáltatás felesleges
Rendszer visszaállítás kikapcsolása:
Start / Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer-nél, a "A rendszer visszaállítása" fülön pipáljuk be a "A rendszer visszaállítás kikapcsolása..."-t.
Ezzel az összes meghajtón levő "System Volume Information" (rejtett, rendszer) könyvtár kiürül, illetve tartalmukat törölhetjük.

Adatainkról gyakran készítsünk biztonsági másolatot, erre több bevált automatizált módszer van, további info itt is található:
www.dola.hu/tools
Ha teljes rendszert szeretnénk egyben elmenteni akkor un. Image típusú mentést érdemes készíteni, erre a Norton Ghost vagy a PowerQuest Image Center-je a legpraktikusabb.

FAT vagy NTFS
Használjunk NTFS fájlrendszert, mert az NTFS gyorsabb mint a FAT32 és 4 GB-nál nagyobb fájlokat is tud tárolni. (Telepítéskor már érdemes NTFS-t választani, de később is át lehet konvertálni - vissza viszont nem!)
A konvertálás elött készítsünk biztonsági mentést az összes adatunkról, majd: Start / Futtatás, írjuk be: cmd OK, a megjelenő ablakban írjuk be:
   vol c: (enter - ha a c: meghajtót akarjuk konvertálni)
   convert c: /fs:ntfs (enter), majd adjuk meg a kötet nevét, Igen...
Majd az számítógép újraindítása után elkezdődik a konvertálás. (Ez sokáig tart, türelmesen kell várni...)

Hibernálás kikapcsolása
Ha nincs rá szükségünk, akkor kapcsoljuk ki és ezzel a memória méretével azonos fájl is törlődik (c:\hiberfil.sys).
Start / Beállítások / Vezérlőpult / Energiagazdálkodási lehetőségek
Hibernálás fülön vegyük ki a pipát a "Hibernálás engedélyezése" elöl.

Nincs kevés memória a gépben?
Kevés memória nagyon lelassíthatja a gépet. Érdemes ezt ellenőrizni: Windows XP esetén, több órás munka után egyszerre nyomjuk le a Ctrl+Shift+Esc gombokat és a Teljesítmény fülön nézzük meg, hogy a Lefoglalt memóriánál mennyi a Csúcsérték. Ha ez nagyobb mint a gépben levő memória mérete (Fizikai memória-nál a Összes értéke), akkor érdemes bővíteni. (Windows XP esetén mindenképpen javasolt az 1 GB RAM használata).

CD/DVD/USB meghajtó Autorun kihagyása
Sokszor zavaró, hogy a behelyezett CD/DVD lemezen levő program automatikusan elindul.
Ha a lemez behelyezésekor lenyomva tartjuk a Shift gombot az autorun utasítás (és ezzel a program) nem indul el. (Az indítandó utasítást a CD/DVD-lemez gyökérkönyvtárában található autorun.inf fájl tartalmazza.)
Microsoft Tweak UI PowerToy A PowerToy segítségével olyan a Windows XP olyan beállításait is finomhangolhatjuk, amiket más úton csak nagyon bonyolultan lehet elvégezni. Ilyen pl. a CD/DVD lemezek, illetve USB meghajtók viselkedése is (autorun). (Windows XP / 2003 server, ingyenes)
TweakUiPowertoySetup.exe (150 KB), olvassel.txt forrás: www.microsoft.com

FONTOS: A registry módosítását körültekintően végezzük, az adatok hibás változtatása a rendszer lefagyását eredményezheti!

Windows 95/98/ME/NT/2000 közös trükkök:

Legördülő menük látványos gyorsítása a (Start, pop-up) gyorsítása: Regedit indítása után a HKEY_CURRENT_USER / Control Panel / Desktop a MenuShowDelay értékét állítsuk 1-re (1…990). Ha nincs ilyen bejegyzésünk, hozzunk létre: jobb ablakban jobb egér, Új-Karakterlánc. Az új adatnak adjuk a MenuShowDelay nevet, majd értékének 1-et. (Kilépés után a gép újraindítása szükséges.)

Autorun kihagyása: Sokszor zavaró, hogy a behelyezett CD-ROM-ról a program automatikusan elindul. Ha a CD behelyezésekor lenyomva tartjuk a Shift gombot az autorun utasítás (és ezzel a program) nem indul el. (Az indítandó utasítást- a CD-lemez gyökérkönyvtárában található autorun.inf fájl tartalmazza.)
Az automatikus lejátszást véglegesen kikapcsolni Windows 9x esetén, a Start / Vezérlőpult / Rendszer / Eszközkezelő fülön a CD-ROM bejegyzésnél; Windows NT-n a Control Panel / Adminisztrative tools / Computer management fülön lehet.

Hosszú fájlnevek kijelzése DOS ablakban: Hosszú fájlneveket a rendszer csonkolva mutatja meg a DOS-os programoknak. (8+3 karakter, pontosabban xxxxxx~1.xxx formátumban) Ezt kicsit lehet módosítani: Regedit indítása után a HKEY_LOCAL_MACHINE / System / CurrentControlSet / Control / FileSystem szakaszban a NameNumericTail értékét állítsuk 0000 00 ra. Ha nincs ilyen bejegyzésünk, hozzunk létre: jobb ablakban jobb egér, Új-Bináris érték. Az új adatnak adjuk a NameNumericTail nevet, majd értékének 000000-át. (alapérték 0000 01 vagy törölni kell a NameNumericTail-t) Gép újraindítása után -DOS alatt- már 8 karaktert látunk a hosszú fájlnevekből. (Win95, Win98)

Eszközkezelő (System Properties) gyors elérése (Win95, 98 billentyűzetnél): Nyomjuk le egyszerre a "Lobogó ablak" és a "Pause-Break" gombot.

Fájlok gyors törlése a Lomtár (Recycle Bin) kihagyásával: Fájlok kijelölése után a Shift-et nyomva kell tartani a Delete és az Igen (YES) lenyomásáig.

Felesleges Floppy Drive zörgetés!? Általában egyszerű a megoldás: A windows a Start / Dokumentumok alatt tárolja a megnyitott fájlok közül az utolsó 15 nevét. Ha ezek között valamelyik a Floppy lemezen volt, előfordulhat, hogy a windows a Floppy drivehoz fordul feleslegesen. Megoldás: Start / Settings / Taskbar / Start Menu Programs-nál a Documents Menu-nél nyomjuk meg a Clear gombot.

Gyors ablakbezárás: SHIFT+X-el zárunk be az ablakot (az X a jobb felső sarokra értendő), akkor az összes ablak bezáródik, amiből azt megnyitottuk.

Több Operációs Rendszer: Mi a teendő, ha egy meglévő op. rendszerre (pl. MS-Dos 6.22) Windows 95/98-at akarunk telepíteni úgy, hogy utána választani lehessen, hogy melyik op. rendszer induljon? Íme:
A meglévő op. rendszerre telepítsük fel a Windows 95/98-at. NE töröljünk le semmilyen rendszer fájlt (az autoexec.bat meg config.sys-t se)! Telepítés után az új Win 95/98-ból editáljuk a MSDOS.SYS filet. Ebben a következő beállításokra figyeljünk:
- BootGUI=1 -> grafikus felület indul, 0 -> csak a DOS 7.0-a indul
- BootMulti=1 -> engedélyezi a MultiBootot (dualbootot)
- BootMenu=1 -> Indulásnál bejön a menü (mintha az F8-at nyomtuk volna le)
- BootMenuDefault=x -> x az az érték, ahányadik menüpontot akarod alapbeállításnak (Ha a Win 95/98 at akkor 1 -> Normal; ha a régi Dos-t aKarjuk akkor általában 7 -> Previous version of MS-DOS.
- BootMenuDelay=y -> y másodpercig vár mielőtt elindulna a default-menüpont
Ha valamelyik sor hiányzik, azt be kell, lehet írni. Mindkét op. rendszerhez külön autoexec.bat és config.sys file tartozik, nyugodtan lehet őket editálni, az nem zavarja a másik op. rendszerhez tartozót. (A nevet automatikusan változtatja, tehát mindkét op. rendszerből AUTOEXEC.BAT és CONFIG.SYS-ként látható)Az OSR2-vel vigyázzunk, nem támogatja az MS-DOS-t.

RAMDRIVE használata gyorsítja gépünket:
Hozzunk létre egy RAMDRIVE-ot (számítógépünk memóriájától függő méretűt, de minimum 4Mb-osat) és irányítsuk oda a TEMP-eket (autoexec.bat-ban: SET TEMP=x:\TEMP -> x: a ramdrive betüje; a TEMP-et létre kell benne hozni). Vannak olyan programok, melyek külön TEMP-könyvtár beállítást használnak, azoknál ezt külön kell beállítani.
RAMDRIVE létrehozása: a CONFIG.SYS-ben: DEVICE=path\RAMDRIVE.SYS méret /E (Számítógép kikapcsoláskor törlődnek a temp-fájlok!)

Közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Explorer 


Windows 95 trükkök: 

Elfelejtett Win 95 Jelszó (Password): Töröljük ki a Windows könyvtárban található pwl kiterjesztésű fájlokat.

Enabling Bus Mastering DMA
Microsoft Windows 95 OEM Service Release 2.0, 2.1, and 2.5 installs the Microsoft supplied Bus Mastering IDE drivers automatically during installation of the operating system. However, Bus Mastering DMA support is disabled by default. Every IDE device supporting Multi-Word DMA Mode transfers must be enabled individually. Perform the following steps to ensure that Bus Mastering DMA support is enabled:
Open the Control Panel and select the System icon by double left clicking with the mouse. Select the Device Manager tab. Select Hard Disk Controllers and verify that a Bus Mastering IDE driver is installed. For example, for the PIIX3, Intel 82371SB PCI Bus Master IDE Controller is displayed. Select the IDE device, which will have Bus Mastering DMA support enabled, by double left clicking on the device category. Select the specific device. Select the Settings tab. Choose Settings for an IDE Device. Enable the checkbox labeled DMA by left clicking once on the empty box. A check mark should appear in the box. Close all open windows and shut down Windows 95 when prompted. Bus Mastering DMA is now enabled.

Közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Explorer 


Windows 98 trükkök: 

Bootlemez készítése a telepítő CD-ről: \tools\mtsutil\fat32ebd\fat32ebd.exe
Sérült, összezavarodott ikonok rendbetételéhez törölni kell a ShellIconCache rejtett fájlt.

Hasznos eszközök (ettöl jobb a Windows 98 az elődjénél): Start/Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Karbantartó varázsló (Eszközök menüben: Registry ellenőrző: Registry adatbázist ellenőrzi (a kézzel beírtakat nem). Az adatbázist érdemes elmenteni.
Windows Scripting Host: Rendszergazdák kedvence. Ismétlődő munkafolyamatokat automatizálhatunk, (pl.: másolások, törlés...) JScripben vagy Visual Basic Scriptben lehet megírni a szükséges fájlt. HREF="http://www.winmag.com/library/1998/0901">MintaScriptek
Programok ütemezéséhez: Start/Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Ütemezett feladatok segítségével bármely programot tetszőleges időpontban elindíthatunk.
Hibás parancsikonokat, hivatkozásokat tudjuk törölni a telepítő CD-n lévő \Tools\Reskit\Desktop\Chkllnks.exe programmal.
USB port tesztelése a telepítő CD-n lévő \Tools\Reskit\Diagnose\USBView.exe-vel lehetséges.
Lemeztöredezettség-mentesítő (defrag) új lehetőségei: a gyakran használt fájlokat, programokat rendezhetjük egymáshoz közeli területre, így ezek elérése gyorsabb lesz. (Maintenance Wizard adatait használja).
Dr. Watson segítségével hamarabb megtalálhatjuk az esetleges lefagyások, hibák okait. Érdemes tanulmányozni a Nézet/Speciális ablakot. (Adatokat a c:\Windows\Drwatson könyvtárba wlg kiterjesztésű fájlban tárolja.)

Közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Explorer  Magyar Forró Drót telefonszámok  Driverek


Windows NT trükkök:

Num Lock automatikus bekapcsolása NT indulásakor: Regedt32.exe, HKEY_USERS\.Default\Control Panel\Keyboard InitialKeyboardIndicators értékét írjuk át 0-ról 2-re.

Enabling Bus Mastering DMA
Microsoft Windows NT Version 4.0 with Service Pack 2 or 3 installs the Microsoft supplied Bus Mastering IDE drivers automatically during installation of the service pack. However, Bus Mastering DMA support is disabled by default. IDE devices supporting Multi-Word DMA Mode transfers must be enabled. Perform the following steps to ensure that Bus Mastering DMA support is enabled:
In My Computer, open the Service Pack CD and select the Support folder. In the Support folder, locate the file DMAcheck.exe. Run the DMAcheck.exe application by double-clicking on the file using the left mouse button. Close all open windows and shut down Windows NT when prompted. Bus Mastering DMA is now enabled. The Intel Bus Mastering IDE Driver for Windows NT will automatically enable Bus Mastering DMA Mode for all IDE devices which support Multi- Word DMA Mode. Refer to the instructions included with the driver for installation.

Közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Explorer  Magyar Forró Drót telefonszámok  Driverek


Windows 3.1 trükkök:

DOS ablak ne a windows könyvtárral jelenjen meg: PIF editorral módosítsuk a dosprompt.pif fájlt.

Közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Explorer  Magyar Forró Drót telefonszámok  Driverek


Internet Explorer ötletek:

Ha a linkre úgy kattintunk, hogy közben nyomva tartjuk a Shift billentyűt, akkor az oldal egy új böngészőablakban fog megjelenni.
Az Internet Explorer kezelése billentyűzetről:
Alt balra nyíl vagy Backspace: vissza az előző lapra
Alt jobbra nyíl vagy Shift Backspace: előre a következő lapra
Ctrl-D: az aktuális lap hozzáadása a kedvencekhez
Ctrl-B: kedvencek rendezése
F4: címmező-lista kiválasztása
F6: címmező kiválasztása
Ctrl-O vagy Ctrl-L: új web-lap nyitása
Ctrl-N: új böngészőablak nyitása
Ctrl-R vagy F5: az aktuális oldal frissítése
Ctrl-P: az aktuális oldal kinyomtatása
Ctrl-S: az aktuális oldal mentése
Esc: az aktuális oldal töltésének megszakítása
Ctrl-W: az aktuális böngészőablak bezárása
F11: teljes képernyős üzemmód be/kikapcsolása
A két ..: Windows Explorerben és az Internet Explorerben egyaránt használható a jól bevált két pont. Az Address mezőbe - amit az F4 billentyűvel is elérhetünk - gépeljünk be két pontot. Ennek hatására a Windows Explorer egy könyvtárszinttel feljebb, míg az Internet Explorer a beállított Web-helyre Internet Options-General-Home Page Address) lép.

Közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Explorer  Magyar Forró Drót telefonszámok  Driverek


HOT-LINE Telefonszámok, internet címek:

Microsoft ForróDrót: 267-7846, (dobozos termékekhez technikai támogatás)
Interneten: http://www.microsoft.com/hun/support
Microsoft magyar nyelvű letöltő központja:  http://www.microsoft.com/hun/download
Microsoft SzoftverInformáció: 267-4636, (kereskedelmi, licenszelései, akciós hírek)

HP Hewlett-Packard Magyarország Hotline: 343-0310 Interneten: www.hp.hu

Novell Magyarország Tel: 266-7770 Interneten: www.novell.hu

3Com Hungary Tel: 250-8341 Interneten: www.3com.com

Epson R.A.Trade szerviz: 0623-415296

Digital Equipment Corp. Compaq Computer Kft. Tel: 458-5422 Interneten: www.hp.hu

IBM Magyarországi Kft.Tel: 365-4422 Interneten: REL="nofollow"www.hu.ibm.com

Közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Explorer  Magyar Forró Drót telefonszámok  Driverek


Véleményedet, ötleteidet, kérlek írd meg pár sorban. info@dola.huE-mail küldés