e-mail Dolánszky Györgynek
Kezdőoldal
Via Ferrata
LED lámpák (1-6 Watt)
Biztonságos informatika
Vitorlázó-repülés
Természet
Fotózás, videózás
Tippek, trükkök
Segédprogramok
Játékok
Humor
Web-ajánló
Várható időjárás
English version

Életvédelmi relé (Fi relé, hibaáram védelmi kapcsoló)

Vigyázz 220V!

Rázott meg már áram? Rossz érzés és könnyen végzetes lehet!
Pedig sok esetben könnyel el lehet kerülni a tragédiát!


Áramütés ellen alkalmazz életvédelmi ("fí") relét! Ez a kis berendezés már többször megmentette az életemet.
Hazánkban csak bizonyos helyeken kötelező a használata, de minden lakásba, műhelybe, nyaralóba érdemes beszerelni!
A berendezés megvéd az olyan esetekben mint pl. amikor az elektromos fűnyíró elvágja a vezetékét, vizes hajszárítóhoz vagy földzárlatos mosógéphez ér valaki, illetve ha valaki a konnektorba dug egy tűt (gyerek!).
Nem véd meg akkor, ha egyszerre fogjuk meg a fázist és a nullát.

A FI relé működési elve: a szerkezet figyeli a fázis és a nulla vezetéken folyó áramerősséget és ha a kettő nem azonos - azaz valahová máshová folyik az áram - akkor a FI relé azonnal lekapcsol. A relé olyan gyors és érzékeny, hogy jó esetben az áramütött nem is érzi, hogy majdnem meghalt!
A kismegszakítóra hasonlító kis berendezést közvetlenül a villanyóra után, a kismegszakítók elé kell beszerelni. Plusz áramot nem fogyaszt.
A FI relé szinte minden elektromos boltban kapható, ára ~12.000 Ft, villanyszerelővel érdemes felszereltetni. Javaslom a 30mA (milliamper) érzékenységűt.

életvédelmi relé, életmentő tippek, áramütés elleni védelem, FI relé, ÁVK, RCD, Fehlerstromschutzschalter A FI relé nem váltja ki a kismegszakítót (biztosítékot), azaz nem véd a túlterhelés ellen! És persze a megfelelő elektromos szigetelést sem pótolja!
A relén feltüntetett értékek (pl. 400V 25A) a maximális feszültség és áramerősség értékeket mutatja. Igazából az áramerősségre kell figyelni, a villanyóra alatti kismegszakító értékével azonos vagy nagyobbnak kell a FI relén szerepelnie.

A FI relék típusai, jelölései:
A 10 / 30 / 100 / 300 mA érték az érzékenységet jelölő, azaz ekkora áramszivárgás esetén old le.
Az emberre kb. 70 mA áram már halálos, ezért ideális a 30 milliamperes. A 70 mA nem kőbevésett érték, ennél kevesebb is végzetes lehet, de ennél jóval nagyobbat is túléltek már. Azaz, az érzékenység kiválasztása nagyon fontos, lakásban a 30 mA-est, egyedi helyeken pl. műhelyben a 10 mA-est érdemes használni.
A túl érzékeny relé választása gyakori, felesleges áramtalanításhoz vezetne, hogy miért? Mert normál működés közben is lehet áramszivárgás, pl. hosszú vezetékek, sok berendezés esetén, nedves környezetben (pince, bánya) vagy üzemi gépeknél is felléphet. Tételezzük fel, hogy az üzemi (normál) szivárgó áram 150 mA, ez már leoldaná a 100 mA alatti reléket, ezért ebben az esetben a 300mA-es relé alkalmazása szükséges.

A FI relék típusai:
"A" típusú - Az egyre gyakrabban alkalmazott félvezető, szabályozó elektronikák zavaró hatásait megfelelően kezelő életvédelmi relé. A hibamentes működés garantált egyenáramú összetevők jelenléte esetén is. - Ilyet érdemes venni! Jele: FI relé: A
"AC" típusú - Csak tisztán szinuszos váltakozó áramú körben alkalmazható. Ez a legelterjedtebb, de ma már "A" jelzésűt érdemes venni. AC típusú relén található jelzés: FI relé AC
"S" - Szelektív védőkapcsoló, mely időkésleltetéssel van ellátva. Ezt csak akkor érdemes használni, ha e mögött nem késleltetett relé(k) is van(nak). Nagyobb rendszerekben szokás használni, lakásban nem.
"Si" típusú - megnövelt zavarvédelemmel ellátott A típusú relé, azaz jól viseli a nagyfrekvenciás zavarokat, egyenáramú összetevők, tranziensek, alacsony hőmérséklet.

Egy vagy három fázis
Három fázis esetén lehet egy háromfázisú (más néven 4 pólusú) vagy három egyfázisú (más néven 2 pólusú) FI relét is használni.
Mindkét esetben fázisonként történik a "figyelés", azaz abból nincs gond, hogyha a fázisok terhelése eltérő.
Egy dologra kell figyelni, hogyha háromfázisú motort használunk, akkor egy háromfázisú FI relét érdemes használni, vagy motorvédő (relé) szükséges, hogy az egyik fázis kiesése ne égesse le a motort.
Egy háromfázisú FI relét kell alkalmazni, ha a villanyóránál a nullavezető nincs rögtön háromfelé osztva, hanem egy közös sínre van kötve a ház összes nullája. (Ha közös nullázásnál, 3 egyfázisú relét szerelnénk be, azok a második fogyasztó bekapcsolásakor leoldanának.)
3 db egyfázisú FI relé alkalmazásának előnye, hogy ha pl. egyik relé leold, akkor a másik két fázison levő eszközök még kapnak áramot.
Ha bizonytalan vagy, kérj meg egy hivatalos villanyszerelőt, hogy segítsen.

Felszerelés után az életvédelmi relét tesztelni kell, és ezt évente érdemes ismételni! Tesztelés egyszerű: pl. egy 5000 Ohm-os ellenállást (ha nincs akkor egy izzólámpa két vezetékét) a föld csatlakozóhoz, majd a fázishoz kell érinteni, ekkor a FI relé le kell, hogy oldjon.
A relén levő teszt gomb is egy ellenállást kapcsol, de ez csak a relé épségét teszteli, nem azt, hogy véd-e.

Összességében, én minden lakásba, irodába kötelezően beszereltetnék FI relét!
Mit kérjünk a boltban? 30 milliamperes életvédelmi FI relét, egy/három fázishoz, mely "A" típusú (nem AC) és előtte nézzük meg milyen biztosíték(ok) vannak a villanyóránk alatt.

FI-relét sok néven emlegetik:
Áramvédő Kapcsoló = ÁVK (áram-védőkapcsoló, áramvédőkapcsoló) hibaáram védelmi kapcsoló
Residual Current Device = RCD
Fehlerstromschutzschalter és ennek a rövidítése a FI!

Részletes ismertető, rajzzal, magyarul: Erintesvedelem_2-erintesv.pdf (400KB, forrás)
FI relé működését részletesen ismertető leírás angolul,
és végül a magyarul a wikipedian. (Megj. a magyar wiki oldalt az én honlapom alapján készítették. -:)

Vonatkozó szabványok:
Az MSZ HD 60364-4-41:2007 "Biztonság, áramütés elleni védelem" szabvány, ezen belül a 415. fejezet (is) vonatkozik a FI relék használatára.
Ez 2009. júniusával az MSZ 2364-410 és a MSZ 2364-540 szabványokat váltotta le.
A villámvédelmi berendezés tervezésére, létesítésére, ellenőrzésére az MSZ EN 62305 szabvány előírásai, a villámvédelmi berendezés alkotóelemeire pedig az MSZ EN 50164 szabvány előírásai vonatkoznak.
Az MSZ 2364-443 azzal foglalkozik, hogy a beépített "végponti" berendezéseknek milyen lökőfeszültség-állósággal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a kiépített túlfeszültség-védelemmi rendszer hatásos védelmet nyújthasson.
A védelem méretezésére a következő szabványok vonatkoznak: MSZ IEC1312-1, MSZ EN 62305-4, MSZ EN 61643-11, 61643-21.
A villámvédelmi berendezések ellenőrzését az MSZ EN 62305 alapján kell végezni.


Túlfeszültség is sok kárt okoz!

túlfeszültség-védő elosztók A drága műszaki berendezéseinket könnyen megvédhetjük a túlfeszültség okozta károktól.
Tökéletes megoldást a B, C és D kategóriájú túlfeszültségvédő elemek alkalmazásával lehet kialakítani. Ennek költsége (családi ház esetén) kb. 70eFt, ezért a következő egyszerű és olcsó, de kielégítő megoldást javaslom:
Szobánként legalább egy túlfeszültség védelemmel ellátott 230V-os elosztót érdemes használni, ezek költsége darabonként kb. 3eFt, pl.:
APC Basic Surge 5 Outlet Schuko 230V Ezek rendszerint "D" szintű védelmet tartalmaznak.

Az életvédelmi relével kapcsolatban elég sok levelet kapok, az egyikből szeretnék idézni:
"... A fi-relé ismertetése különösen jó ötlet, mert sokan nem tudják, mi az. Én 2 éve szereltettem be a lakásomba, ahonnan júniusban elköltözünk, de az új helyen is be fogom szerel(tet)ni. Két gyermek mellett ez kell, nem vitás!"

Véleményedet, ötleteidet, kérlek írd meg pár sorban. info@dola.huE-mail küldés